Mars'ta Atomik Oksijen Tespit Edildi


NASA'nın atmosferin katmanlarından biri olan stratosfer üzerinden keşif yapan uçağı SOFIA, Kızıl Gezegen olarak adlandırılan Mars'ın atmosferinde oksijen keşfetti.

Kızılötesi Astronomi Stratosfer Gözlemevi diğer adıyla SOFİA ekibi, Mars’ın atmosferinde atomik oksijen tespit ettiğini duyurdu. Kızıl Gezegen’de çıktıkları keşif yolculuğu atmosferinin üst katmanlarından mezosferde bulunan atom kütleleri bilimcilerin tahmininden daha az çıktı.
40 yıl sonra ilk gözlem yaptı

40 yıldır ilk kez gözlem yapan SOFIA ekibi, elde edilen verilerle Mars'ı çevreleyen gaz tabakasının uzaya ne derece dağıldığını saptamaya çalıştı.

Doğada molekül halinde bulunan oksijen gazı, ultraviyole ışıma yoluyla atmosferin orta tabakalarında atomik hâlde bulunabiliyor.

Gözlem uçağı 45 fit'e kadar çıkabiliyor

NASA ve DLR’nin ortak kullandığı modifiyeli Boeing 747SP tipi jet gözlem uçağı 45 bin fit yüksekliğe kadar ulaşabiliyor. Bilim ve Teknololji araştırmacıları, gözlem yapabilmek için bu Dünya’nın atmosferinde geziniyor.

''SOFİA' bu konuda bize destek veriyor

NASA'nın Mars gezegeni üzerindeki projesinde görevli bilim insanlarından Pamela Marcum, keşiflerini şu ifadelerle belirtti:

'Mars atmosferinde atomik ölçüm yapmak çok zor. Oksijen atomlarını ölçmede gerekli kızılötesi dalga boylarını gözlemlemek için araştırmacılar Dünya’nın atmosferinin üstüne çıkmak zorundalar. Ayrıca spektrometre gibi son derece hassas ekipmanlar kullanmak gerekiyor. SOFIA bize bu konuda yardımcı oluyor.'
Share on Google Plus

About erkanpur

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder