Bilinen Evren'in % 5'lik Kısmının 3 Boyutlu Haritası Çıkarıldı..!


Karşınızda evrenin bilinen kısmının yalnızca % 5'lik haritasının 3 boyutu görüntüsü. Harita üzerinde gördüğünüz her bir renkli nokta kendi başına bir galaksiyi temsil ediyor. Bu harita üzerinde yaklaşık 43 bin galaksi bulunuyor.

Evren ya da kâinat, uzay ve uzayda bulunan tüm madde ve enerji biçimlerini içeren bütünün adıdır. Pozitif bilimler açısından evren, gök cisimlerini barındıran uzay ve uzayda yer alan her şeyin toplamıdır. Dolayısıyla modern fizik açısından evren, sonsuz boşluk ve bu boşlukta yer alıp da var olduğunu bildiğimiz bütün atomik âlemlerdir.

John Huchra başkanlığındaki bir grup astrofizikçi yaklaşık 10 yıl süren bir çalışmanın sonucunda içinde bulunduğumuz evrenin 3 boyutlu haritasını çıkarmayı başardı. Ancak bu harita Bilinen Evrenin yalnızca yüzde 5 lik kısmını temsil ediyor. Yüzde 5 lik evrende ise Samanyolu gibi belirlenmiş 43 bin galaksi var.

2MASS Redshift Survey (2MRS) renkli boyutlandırma teknolojisini kullanan bilim insanları yüzde 5 lik evrende 43 bin galaksiyi görüntüledi. Astronomlar bu sayının Cüce ve uydu galaskilerde eklendiğinde en az 100 bin galaksiye kadar çıkacağını tahmin edilyorlar. Ayrıca bilim insanları bu 3 boyutlu haritanın 3800 parsellik alana sahip bir Uzayı temsil ettiğini keşfettiler. (1 Parsel 3,26 Işık yılına eşittir)

Peki Samanyolu Galaksisi Bu Haritanın Neresinde?

Samanyolu galasisi 3 boyutlu harita üzerinde x y z olarak düşünüldüğünde 34-24-36 koordinatlarında yer alıyor. Samanyolunun yer aldığı bu galaktik merkeze Sagittarius adı verilmiştir.

Share on Google Plus

About erkanpur

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder