Kuiper Kuşağı nedir?

Güneş Sistemi’nde Neptün’ün yörüngesinin ötesine uzanan, Güneşten 30 ila 50 AB (Astronomik Birim – 1 AB, Dünya ile Güneş mesafesine eşit) bölgenin adı. Bu kuşakla asteroit kuşağı arasında benzerlikler bulunsa da Kuiper kuşağı çok daha büyük ölçekli. 20 kat daha geniş ve kütlesi 20-200 kat daha fazla. Kuşak, büyük oranda küçük gök cisimlerinden ve Güneş Sistemi’nin oluşumunun artıklarından meydana geliyor.



Kuiper kuşağındaki asteroitlerin bir kısmı kaya ve metalden, fakat büyük çoğunluğu metan, amonyak ve su buzundan oluşuyor. Asteroit kuşağı gibi bu kuşak da yakınlardaki gezegenlerin büyük etkisi altında. Gerek Jüpiter gerekse Neptün, kuşaktaki cisimleri etkiliyor.




Kuiper kuşağı daha büyük gök cisimlerine de ev sahipliği yapıyor. Bunların en ünlüsü cüce gezegen Plüton. Aslında, bir zamanların gezegeninin rütbesinin düşürülmesine ve cüce gezegen olarak yeniden sınıflandırılmasına yol açan şey, Kuiper kuşağının keşfi ve Plüton’un burada kendine ait bir boşlukta bulunma olasılığının düşüklüğü. Kuşağın kendisi, daha doğrusu, kuşağın yerini işaret eden ilk nesne olan “Kuiper Kuşağı Nesnesi Adayı” 1992 QB1, gökbilimciler David Jewitt ve Jane Luu tarafından 30 Ağustos 1992’de keşfedildi. Altı ay sonra ikili, bu bölgede 1993 FW adında bir başka cisim keşfettiler. O günden bu yana, Kuiper kuşağındaki varlığı bilinen cisimlerin sayısı çığ gibi büyüyerek 1000’i aştı.





Share on Google Plus

About erkanpur

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder