Fas Dünya’nın En Büyük Güneş Santralini Devreye Soktu


Fas’ın güneş enerjisi santrali, tamamlandığında ülkenin başkenti Rabat’tan daha büyük bir alanı kaplayarak dünyanın en büyük santrali olacak. Umuluyor ki, üretilen enerji o kadar fazla olacak ki, ülkenin kendi enerjisini karşılamakla kalmayıp aynı zamanda Avrupa’ya enerji ihracatı da yapılacak. Tesisin ilk bölümü Fas Kralı Muhammed VI tarafından cumartesi öğleden sonra 160 megavat enerji üretilerek başlatıldı.

Fas’ın merkezinde Ouarzazate Kasabası yakınlarında inşa edilen tesiste, fotovoltaik güneş panelleri yerine bitkisel solar termal teknolojisi kullanılıyor. Solar termik teknoloji, borulardaki yağı ısıtmaya yarayan güneş ışınlarını yoğunlaştırmak için Güneş’in hareketlerini izleyen aynalar kullanır. Kızgın yağ, elektrik üreten güç türbinleri için buhar oluşturmak amacıyla kullanılıyor. Bu tekniğin kullanılmasının avantajı, yağın tuzu daha sonra kullanılmak üzere eritebilmesi ve güneş gittikten sonra bile güç üretmek için kullanılabilir olması.

Noor 1 olarak adlandırılan bölümün, sadece açık olan bölümü, bir milyon civarındaki ev için yeterli enerjiyi sağlaması beklenmekte ve bu bölüm güneşsiz en fazla üç saat boyunca elektrik üretebilecek. Bütün tesis tamamlanıp 2018’de çalışmaya başladığında, 560 megavat elektrik üretebilecek. Bu aşamada, tesisin günde 20 saat çalışabilmesi ve 24.3 kilometre kare (9.4 mil kare) bir alanı kapsayacak olması planlanıyor.

Tek bir noktadan Güneş enerjisine odaklanarak, yağ kütlesini son derece yüksek sıcaklıklara kadar ısıtmak için kullanılabiliyor. Daha sonra büyük tanklarda depolanan yağ 500°C’ta (932°F) tuzu eritmek için kullanılıyor. Güneş enerjisi santrali 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji (rüzgar, hidro ve güneş enerjisi yoluyla) kaynaklarıyla ülkede üretilen elektriğin yüzde 42’sini oluşturacak, bir sonraki iklim toplantısına kadar bunun yüzde 52’ye kadar çıkması bekleniyor. Aynı süre boyunca daha zengin bir ülke olan İngiltere, yenilenebilir elektriğinin yüzde 30’unu üretme sözü verdi.

Şimdiye kadar, santrale yaklaşık 1 milyar dolar (690 milyon euro) Alman yatırım bankasından ve 400 milyon dolar (276 milyon euro) Dünya Bankası’ndan olmak üzere toplam 3.9 milyar dolar (2.7 milyar euro) fon sağlanmıştır. Güneş enerjisi fiyatı düşmeye devam ettikçe, bu tür projelerin inşasının daha uygun hale gelmesi ve fosil yakıtlardan uzaklaşılması umulmakta.



Share on Google Plus

About erkanpur

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder