Evrenlerarası Büyük Enerji Denizi Teorisi



Teori Astrofizikçi Profesör Stephan Hawking tarafından ortaya atıldı. 


Teoriye göre içinde yaşadığımız evren, büyük patlamadan önce enerjisini sadece boşluk ve yüksek enerjiden meydana gelen büyük bir "enerji denizinden" alıyordu. Bu enerji denizi bizim evrenimiz dışında sayısını henüz bilemediğimiz başka paralel evrenleri de beslemektedir. 


Hawking'e göre evrenlerarası büyük enerji denizinde bildiğimiz hiçbir fizik kanunu işlememektedir. Öyle ki fizik kanunları işlemediği için enerji bu alanda kütleye dönüşememektedir. Fizik kanunları ancak büyük patlamayla birlikte enerji denizinden serbest kalan yüksek enerji kütleye (yani hidrojen atomuna) dönüşüp evrenleri oluşturdukça işlemeye başlamaktadır. 


Hawking'in teorisine göre evrenlerdeki dev yıldızların ölümü sonucu meydana gelen kara delikler bir nevi bu enerji denizine bağlantı sağlıyor olabilir. Bilindiği gibi kara deliklerden ışık dahil her şeyi yutabiliyor. Stephen Hawking içinde yaşadığımız evren dahil tüm evrenlerin bir gün enerjisini tamamen tüketip, eylemsizlik prensibi ilkesine göre yok olacağını bu enerji denizi tarafından yeniden yutulacağını iddia etmektedir. 


Tabi bu yok olma süreci milyarlarca yıl sürmektedir. Son olarak Stephen Hawking, evrenlerin de bir ömrü olduğunu, evrenlerarası büyük enerji havuzuna bağlı olarak evrenlerin sürekli doğup öleceğini ve bu sürecin tekrar tekrar devam edeceğini düşünüyor. Stephen Hawking ölmeden birkaç ay önce asistanlarına evrenin başlangıcında büyük patlamaya neden olan etkenin ne olduğunun bulunduğunda bu teorinin de ispatlanmış olacağını söylemiştir.


4-5 gün önce yayınlanan makale de ise kara deliklerin merkezlerinde tüm her şeyi yuttuktan sonra enerjiye dönüştürdüğü gözlemlenmiştir. Bu makale de bahsedilen gözlem sayesinde Hawking’in teorisinin doğru olabileceği bir kez daha anlaşılmıştır.



Share on Google Plus

About erkanpur

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder