Buzullarda Yaşayan Mikropların Buzulları Erittiği Keşfedildi



Buzullarda yaşayan bir mikrop türünün salgıladığı madde, buzulların erimesine neden oluyor ve su seviyesini yükseltiyor.

Bilim adamları buzulların erimesinde mikroskobik canlıların da parmağının olduğunu keşfettiler. Aberystwyth University'de görevli olan araştırmacılar, bu keşifle ilgili bilgileri bugün düzenlenen Microbiology Society’s Annual Conference'ta paylaştılar.

Aslında mikropların atmosferi ısıttığını yeni öğrenilen birşey değil ancak bilim adamlarının paylaştığı bilgilerde bahsedilen "Phormidium" isimli mikrop türünün gezegeni ısıtma işlemi çok daha farklı bir şekilde gerçekleşiyor. Bu tür mikroplar besinlerini ışıkla işliyorlar, yani fotosentez yapıyorlar. Bu mikroplar Güneş'ten gelen ışığı aldıkları zaman toza veya kirlilik yaratan herhangi birşeye tutunarak "cryoconite" isimli bir madde üretiyorlar. Cryoconite sayesinde üzerinde bulunduğu buzu karartan ve o noktanın daha fazla ışık almasını sağlayan mikroplar, buzların bu noktalarını eritiyorlar. Cryoconite isimli madde, buzun ışık yansıtma oranını %20'ye kadar düşürebiliyor. Bu da buzun %20 daha fazla Güneş ışığına maruz kalması anlamına geliyor.

Araştırma ekibinin başında bulunan Dr. Arwyn Edwars: "Mikroplar ekosistem mühendisliği yapmaya elverişli canlılar. Buzullarda ve kutuplarda yaşayan canlılar küresel ısınmayla birlikte yaşam alanlarını büyütüyorlar ve birey sayılarını arttırıyorlar. Bu canlılardan birisi olan mikroplar, buzulların erimesini kötü yönden etkiliyor ve erimeyi hızlandırıyorlar. Uzun vadede ele almamız gereken bu sorundan dolayı bir gün bütün buzullar eriyebilir ve buzullarda yaşayan canlı çeşitliliği tamamen sonlanabilir."
Share on Google Plus

About erkanpur

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder