Zirkonyum nereli ?


“Spacedaily.com”da 5 Mayıs 2016 tarihinde yayımlanan bir habere göre, Dünyada mevcut olan zirkonyum elementi göktaşı çarpmalarının ürünü, plaka tektoniğinin değil…!

Zirkonyum, atom numarası 40 olan ve ”Zirkon” mineralinden elde edilen bir element… Zirkon’un adı Perslerin verdiği, “altın-renkli” adından geliyor…!

Araştırmacılara göre, zirkon kristalleri Dünyada mevcut en yaşlı kayaları oluşturuyor… Araştırmacılar, onbeş yıl kadar önce, bu kristallerin, dört milyar yıllık yaşıyla, yeryüzündeki en yaşlı kristaller olduğunu belirlemişti…

Araştırmacılar, on yıl kadar önce, bu kristallerin Dünya üzerindeki plakaların birbirine çarpması esnasında oluştuğunu ileri sürdü… Ancak, daha sonra, dört milyar yıl kadar önce plaka tektoniği olaylarının meydana gelmediği anlaşıldı…!

Bu durumda, bu kristaller nereden gelmişti…?

Jeologlar, yakın geçmişte, bu kristallerin kilometreler büyüklüğündeki asteroidlerin Dünyaya çarpması esnasında oluşmuş olabileceğini ileri sürdüler…!

“Trinity College”deki (Dublin) araştırmacılar bu düşünceyi test etmek için nisbeten genç yaştaki (iki milyar yıl yaşında) “Sudburn (Çarpma) Kraterini” (Sudburn Impact Crater; Ontario, Canada) incelediler…

Stokholm’deki “Swedish Museum of Natural History”de gerçekleştirilen kristal analizlerinde, kristal yapılarının en eski tarihli kristallerden ayrılamaz durumda olduğunu belgelediler…

Yani, Dünya üzerinde bulunan kristallerin tamamı göktaşı çarpması ürünüydü…!

Araştırmacılar, ayrıca, Dünya üzerinde meydana gelen göktaşı çarpmalarının sanılandan çok daha eski tarihlere uzandığını da teyit etmiş oldular…!

Share on Google Plus

About erkanpur

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder