Ölürken yaşam veren yıldızlar…


Space.com’da 16 Mayıs 2016 tarihinde yayımlanan bir yazıda, “ölmekte olan “ yıldızların buzlu gezegenlerde yaşamı başlatabileceği duyuruldu…!
Birçok yıldızın yaşam süresinin son safhasında, devleşerek, yakın çevresindeki (olası) gezegenleri büyüyen ateş küresinin içinde alarak, yutacağı uzun zamandır bilinen bir gerçek…
Yeni bir araştırmaya göre, devleşecek böyle bir yıldız, yörüngesi bu dev kürenin dışında kalacak buzlu gezegenleri ısıtarak, yaşamı tetikleyebilir…! Tabi, bunun gerçekleşebilmesi için, gezegenlerin / uyduların atmosferlerinin mevcut olması ve bu atmosferlerini koruyabilmesi de gerekli…!
Araştırmacılar, Güneşin de, 4.5 milyar yıl kadar sonra, böyle bir süreci yaşayarak, çapı 200 kat büyümüş bir ”kızıl dev”e ( red giant star) dönüşeceğini hesaplıyor… Böyle bir gelişme durumunda Merkür ve Venüs genleşen Güneş küresinin içinde kalacak…!
Güneş Dünyaya biraz fazla yaklaşacağı için, Dünyadaki canlı yaşamın da sonunu getirecek… Kısaca, tarihi önceden bilinen bir “kıyamet” yaşanacak…!
Güneşin bu büyümesinden iç gezegenler fazlasıyla zarar görürken, Jüpiterin buzlu uyduları için hayat yeni başlayacak olabilir…
Araştırmacılar, yıldızların kızıl deve dönüşme sürecinin bazı küçük tip yıldızar için dokuz milyar yıl (Dünyanın yaşının iki katı) kadar sürebileceğini dikkate alarak, yaşamın ortaya çıkması ve gelişmesinin rahatça mümkün olabileceğini düşünüyor… Bu sayede, Dünyadan kaçmak zorunda kalacak “biyonik-insanlar” yaşamını Jüpiterin ve Satürnün uydularında sürdürebilir…
Bilim insanları, bir yıldızın yaşam barındırabilir (habitable; goldilock zone) bölgesinin yayımladığı ışının gücüne göre değişeceğini hesaplıyor… Kısaca, Güneş gibi, “normal” yıldızlar hidrojen gazını yakarak tükettikten sonra, bünyesindeki helyum gazını yakmaya başlıyor…Helyum yanarken, yıldızın enerjisini daha da artıran bir yakıt…Dolayısıyla, fırında pişerken şişen ekmek gibi, yıldızın şişmesine sebep oluyor…!
Araştırmacılar, Güneşin bir kızıl deve dönüşme sürecinde, ışımasının 4000 defa artacağını hesaplıyor… (Dünyayı terketmemekte ısrar edecekler, ekmek dilimlerini Güneşe birkaç saniye göstererek, kızartabilecekler…!)
Carl Sagan Üniversitesindeki araştırıcılar, gezegen araştırıcılar için, Dünyadan 100 ışık yılı uzaklığa kadarki bölgede, bu senaryoyla uyuşan 23 kızıl dev yıldız belirledi…
Şimdi sıra, bu aday yıldızların yörüngelerinde dolanan ve atmosferi de mevcut olan, öte-gezegenleri belirlemeye geldi…!
Yararlanılan Kaynaklar: yukselkenaroglu.com
Share on Google Plus

About erkanpur

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder