Kara Delikler ulaşım aracı olabilir mi…?


Livescience.com’da 8 Nisan 2016 tarihinde yayımlanan bir yazı bu konuya ışık tutuyor…
Bilim insanları, Kara Deliklerin, çok büyük kütleli olabilmeleri sebebiyle, uzay-zaman dokusunu büktüğünü düşünüyor… Bu konuda sıkça kullanılan bir örnek, bir kağıdın üzerine çizilen bir çizginin iki ucunun birbirine yaklaştırılabilmesi için kağıdın bükülmesi…Bu durumda, çizginin iki ucunu birbirine çok yaklaştırabilmek mümkün…

Bilim insanları, evrende, mesafelerin çok kısalması sonucunu doğuracak, bu şekildeki bükülmelerin mümkün olabileceğini düşünüyor…Bir nehri dolaşmak için kaynağına kadar gitmek yerine, köprüden geçmek gibi…!

Bir Kara Deliğin içinin bir hortumdan ziyade, sınırlı hacimde, fakat, çok çok yoğun bir ortam olduğu düşünülüyor… “Tekillik” (singularity) adı verilen bu merkezin büyüklüğü hususunda, bilim insanları arasında, görüş ayrılıkları mevcut…

Bir cisim Kara Deliğe yaklaştığında, bu Kara Deliğin kütleçeki kuvvetinden kurtulmak için gereken yörünge hızı artıyor…Gerekli olacak hız, belirli bir noktada ışık hızını dahi geçebiliyor… (Dünyanın kütleçekiminden kurtulabilmek için gerekli hız saate 40 270 kilometre… Bu sebepledir ki, bir Kara Deliğin içinde oluşan ışığın bile kaçamayacağı ileri sürülmekte…!

Hiçbir cismin ışıktan daha hızlı hareket edemeyeceği gerçeği dikkate alındığında, Bir Kara Deliğe düşmüş hiçbir cismin bu Kara Delikten kurtulmasının mümkün olamayacağı sonucuna varılıyor…! Burada dikkat edilmesi gereken husus, “Kara Deliğin içine düşmüş olma” şartı…Henüz bu noktaya ulaşmamış madde için, halen, bir kurtulma şandı var…! Hawking radyasyonu, bu noktada, kurtulmak (daha doğrusu kaçış ) için bir “ulaşım aracı” sağlıyor…!

Bunu ilk defa Stephen Hawking ileri sürdü… Hawking’e göre, Kara Deliğe düşen maddenin bir kısmı, henüz kritik noktaya ulaşmadan, gama fotonu olarak uzaya ışınlanmakta… Kara Deliklerin bu kütle kaybetme süreci onların sonunu da hazırlamakta… Yine de, kütlesi Güneşin kütlesi kadar olan (küçük) bir Kara Deliğin kütle kaybederek yok olması için gereken zamanın 1087 yıl kadar olacağı hesaplandı… Biraz ”fazla” uzun bir zaman…!

Bazı bilim insanları, Kara Deliğin içinin sabit olmayıp atmosferde ortaya çıkan bir hortum gibi dönüyor olması gerektiğini, bu durumda da, içi boş olması gerekecek bu tünelin diğer evrenlere geçiş için bir “tüp-geçit” (solucan deliği-wormhole) olarak işlev görebileceğini düşünüyor…

Ancak, bilim insanları “içi boş” bir tekilliği henüz oluşturamıyor…Bunun için “negatif kütle”ye ihtiyaç duyulduğu söyleniyor…!

Bilim insanları evrende yolculuk mümkün olsa bile, bu defa, “zaman uyumsuzluğu” problemiyle karşılaşılabileceğini düşünüyor…Kişinin, beklediğinden farklı bir zamanla yüzleşmesi…gibi…!

Share on Google Plus

About erkanpur

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder