İlkbahar Ilımı (Ekinoks) 21 Mart'ta Değil 20 Mart'tadır


Bu yıl ilkbahar ılım noktasına (ekinoks) 20 Mart 2016 tarihinde, saat 06:30’da ulaşılacaktır. Mart ayındaki ilkbahar noktası kuzey yarıkürede baharın başlangıcını belirtir. Gündüz ve gece süreleri eşittir. Güneş tam doğu noktasından doğar ve tam batı noktasından batar.

Mart ekinoksu 21. yüzyıl (2001-2100) içinde 2044 yılına kadar 20 Mart'ta oluşacaktır. 2044 yılından 2102 yılına kadar geçen süre içinde ise 19 Mart’a denk gelecektir. Bu tarihten sonra ise tekrar 21 Mart’ta kayacaktır. Bunun nedeni 2000 yılının artık yıl olmasıdır. Gökbilimciler için bu özel gün en son 2007 yılında 21 Mart tarihine denk gelmişti.

Ekinoks tarihlerinin önemi, Güneş'in gökyüzünde yarıküre değiştirdiği noktalar olmasından kaynaklanır. Bu tarihler, gök ekvatoru ve tutulum (Güneş'in gökyüzünde bir yıllık hareketini yaptığı yörünge) çemberlerinin kesişim noktalarıdır. Güneş bu kesişim noktalarına, bu yıl 20 Mart ve 22 Eylül tarihlerinde ulaşacaktır.

Dolayısıyla 20 Mart tarihinden itibaren Güneş'in gök küresi üzerindeki hareketi, kuzey gök küresi üzerinde olacaktır. Bu yüzden her geçen gün, Güneş'in gökyüzünde izlediği yol uzunluğu artacak ve güzdüzler daha uzun olacaktır; 21 Haziran'dan itibaren durum tersine dönecektir. 22 Eylül'den itibaren ise Güneş, güney gök küresi üzerinde hareket edecektir.

Aslında ülkemizin enlem aralığı orta enlem kuşağı olarak sayılabilir ve bu yüzden, bizler her ne kadar bulunduğumuz yerden güney yarıkürede yaşayan insanları göremesek de güney gök küresinde bulunan yıldızların büyük bir kısmını görebiliyoruz. Güneş de 22 Eylül ile 21 Mart arasındaki süreyi güney gök küresi üzerinde dolanarak sürdürür.

Share on Google Plus

About erkanpur

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder