Rus bilim insanları Soyuz-2 roketiyle birlikte uzaya 'Mayak' adlı bir uydu fırlatacak. Uydu gökyüzündeki en parlak yıldız olacak.
Moskova Makine Mühendisliği Üniversitesi'den (MAMI) uzay mühendisleri Mayak adını verdikleri bir uydu geliştirdi. Bitirildiğinde 16 metrekare genişliğinde bir piramit şeklinde olacak Mayak, Soyuz-2 roketiyle fırlatılarak Güneş'le eşzamanlı yörüngeye yerleşecek.
Yüzü her zaman Güneş'e dönük olacak uydu, Dünya'dan görülen en parlak yıldız olacak. Bu arada Mayak, cep telefonlarından bir uygulama ile her zaman takip edilebilecek, böylece ‘Dünyalılar', gökyüzündeki bu en parlak yıldızın nerede olduğunu istedikleri an öğrenebilecek.
'DÜNYA'NIN HER YERİNDEN GÖRÜLECEK'
Projenin mimarı Aleksandr Şayenko, "Bu sayede uzay keşfinin ilginç ve herkesin ulaşabileceği bir şey olduğunu göstermek istiyoruz. Mayak ekibi uzayın düşündüğümüzden daha basit ve yakın olduğunu göstermeye çalışan, meraklılardan oluşan bir ekip. Göndereceğimiz uydu uzaydaki en parlak cisim olacak ve dünyanın her noktasından görülebilecek" dedi.
'YIL ORTASINDA FIRLATILACAK'
Mayak ekibi, Boomstarter isimli yardım toplama sitesinde topladığı 1,72 milyon ruble ile uydunun uçuş testlerinin bir sonraki aşamasını gerçekleştireceklerini duyurdu.
Rusya Federal Uzay Ajansı Roscosmos'tan yapılan açıklamaya göre de 2 bin 116 sponsorun destek verdiği uydunun, yıl ortasında fırlatılması bekleniyor. Ayrıca Mayak'ın beraberinde uzaydan orman yangınlarının fotoğraflarını çekecek Kanopus-V-IK uydusunun da gönderileceği belirtildi.
NEDEN FIRLATILIYOR?
Roscosmos'tan yapılan açıklamaya göre, Çağdaş Uzay Araştırmaları projesi kapsamındaki Mayak ile uzay araştırmalarının teşvik edilmesi ve bilimsel- teknik eğitime duyulan ilginin arttırılması amaçlanıyor. Mayak'ın fırlatılması sayesinde 'kozmik çöplerin' yörüngeden temizlenmesinde kullanılacak veriler sağlayabilecek aerodinamik frenleme cihazı da test edilecek.
Atmosferin en üst tabakalarına kadar ulaşacak Mayak ayrıca o yükseklikteki hava yoğunluğu konusunda da bilgi sağlayacak. Güneş ışınlarını yansıtacak olan Mayak ayrıca uzay nesnelerinin büyüklüklerinin hesaplanmasına da olanak verecek.
0 yorum:
Yorum Gönder