9 Mayıs 2016 Pazartesi günü Güneş'e en yakın gezegen olan Merkür Güneş'in önünden geçecek. Daha önce 8 Kasım 2006 tarihinde meydana gelen bu ender gökolayı ülkemizde yerel saat ile 14:25'te başlayacak ve günbatımından sonra da devam edeceği için geçişin sonu gözlenemeyecek. Geçiş sırasında Merkür'ün diski Güneş'in diskine göre çok küçük (Güneş diskinin 1/158'i) kalacağından tutulma gözlükleri kullanılsa bile göz ile fark edilemeyecektir. Geçişi gözleyebilmek için özel üretilmiş Güneş filtresine sahip teleskoplar kullanılmalıdır.
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesi içindeki BİTOM adlı gözlem merkezi 9 Mayıs 2016 Pazartesi günü, hava şartları gözlem için uygun olduğu taktirde, 14:00 - 17:00 saatleri arasında herkese açık olacak ve teleskopla bu geçiş izlenebilecektir.
Göz güvenliği
Dürbün veya teleskop gibi optik bir araç ile doğrudan Güneş’e bakmak gözümüzün ışığa duyarlı hücrelerinde anında kalıcı hasar yaratarak KÖRLÜKLE sonuçlanabilir. Bu yüzden özel Güneş filtreleri kullanmadan Güneş gözlemi yapılmamalıdır. Bu filtreler yerine, mercekli bir teleskobun veya dürbünün gözmerceğinden belirli bir uzaklıkta beyaz bir kağıt üzerinde elde edilecek Güneş görüntüsü üzerinden de Merkür geçişi emniyetli bir şekilde izlenebilir.
İsli cam, disket içi, CD, koyu gözlük gibi malzemelerin hiçbiri GÜVENLİ DEĞİLDİR! Bu tür malzemeleri filtre gibi kullanıp Güneş’e göz veya teleskop aracılığı ile bakıldığında sönük gözükmesi gözünüzün güvende olduğu anlamına gelmez!
0 yorum:
Yorum Gönder