Spacedaily.com’da 22 Ocak 2016 tarihinde yayımlanan bir yazıya göre “Uzaylılar” ölmüş olabilir…!
Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden (ANU) bazı astrobiyolojistler, diğer gezegenler üzerindeki (olası) yaşamın “kısa ömürlü” olması sebebiyle, yok olmuş olabilecekleri (extinct) ileri sürüldü…
Araştırmacılara göre, çok kırılgan olan “erken dönem” yaşamı, çok nadir bir şekilde gelişimini sürdürerek hayatta kalabildi…! Erken dönem gezegenlerinin birçoğunda çevre dengesizdi… Gezegenin yaşanabilir (yüzey sıcaklığı kararlı) bir ortam haline gelebilmesi için, yaşam formlarının karbondioksit gibi sera gazlarını regüle etmesi gerekti…
Dört milyar yıl kadar önce Dünya, Venüs ve Marsın yaşanabilir ortamlar olabilirlerdi… Ancak, ilk oluşumu takibeden bir milyar yıllık bir süre içinde, Venüs bir saunaya dönerken, Mars ise bir buzdolabına döndü…! Venüs ve Marsta mevcut olabilecek mikrobik-yaşam bu gezegenlerin iklimini stabil hale getirmede başarılı olamadı…
Dünyada ise, iklimin dengelenmesinde, muhtemelen yaşam “başrolü” oynadı…
Bu araştırmacılardan Dr. Chopra’ya göre, “Uzaylılar”ın varlığını bugüne kadar belirleyememiş olmamızın yaşamın ortak kökeninden ziyade gezegen yüzyindeki biyolojik-dengelemenin nadirliğiyle daha büyük bir ilişkisi mevcut…
Fizikçi Enrico Fermi’nin 1950’de işaret ettiği üzere, ıslak, kayalık ve yaşam için gerekli enerji kaynağı ve mineralleri barındıran gezegenlerin bir çok yerde mevcut olması mümkün görünürken, bugüne kadar bunlardan yaşamını sürdürmeyi başarmış herhangi birinin varlığı belirlenemedi…! Araştırmacılar, Fermi Paradoksu olarak da adlandırılan bu durumu “erken yok olma” (Gaian Bottleneck) ile açıklayabildiklerini düşünüyor… Araştırmacılara göre, bu durumda, diğer gezegenlerde bulunabilecek “fosil” yaşam izleri çok hücreli (gelişmiş) yaşama değil, mikrobik yaşama ait olabilir…
Bu sebeple, eldeki “fosillerin” kıymetini bilelim… ! Yararlanılan Kaynak: http://www.yukselkenaroglu.com/tr/uzaylilar-oldu-mu-aliens-dead/
0 yorum:
Yorum Gönder